Zo trots en dankbaar !!!

Voor jongeren in het Praktijkonderwijs is het leren in de praktijk GOUD waard!

Via deze manier van leren ontdekken ze de persoonlijke kwaliteiten en kunnen deze verder ontwikkelen. Maar ook de valkuilen komen in beeld, en worden met behulp van de juiste ondersteuning omgezet in kansen.

Sinds een paar weken mag ik een tweetal leerlingen begeleiden welke de entree opleiding volgen op Praktijkschool De Baander te Amersfoort. Tijdens dit project organiseren de leerlingen een zelfbedacht evenement. Het doel hiervan is het opdoen van ervaring met het plannen en organiseren van een activiteit, bijvoorbeeld: hoe maak ik een planning, wat is een begroting, wat doe ik aan promotie. Het geld dat hier eventueel mee wordt verdiend, wordt geïnvesteerd in het afsluitende kamp met de klas. Natuurlijk is het uitvoeren van de activiteit HET hoogtepunt. Mijn kanjers hebben het gehele traject zelf vorm gegeven. Mijn rol bestond uit niet meer dan het in de gaten houden van de grote lijnen en het stellen van een enkele “kritische” vraag.

Wat een GOUD; kwaliteiten, creativiteit, passie en enthousiasme, heb ik gezien tijdens het proces van bedenken, plannen en organiseren. Deze twee wilden graag de eigen stages (werken in de keuken van een pannenkoekenboerderij + verzorgster in het verzorgingstehuis) samenvoegen in het te organiseren evenement. Het idee, pannenkoeken bakken voor bejaarden, was geboren.

Gister was het dan eindelijk zover. Na al die weken van voorbereiding stapten we in de auto met een gesponsorde emmer pannenkoekenbeslag, gesponsorde flessen stroop, bussen poedersuiker, geraspte kaas, verschillende toetjes en pakken sap. Op naar het verzorgingstehuis in Amersfoort om 20 bejaarden te voorzien van heerlijke pannenkoeken, een glaasje sap, een kop koffie of thee, maar vooral ook een enorm gezellige middag.

Wat waren ze zenuwachtig!! Er waren behoorlijk wat momenten waarop de leerlingen ineens moesten omschakelen. Zo kon er niet gebakken worden op gas want de keuken beschikte alleen over inductiekookplaten. En kwamen er geen 20 maar 35 mensen eten. Maar wat hebben ze het goed gedaan!! En wat heb ik genoten van het enthousiasme, de betrokkenheid en de trots waarmee ze de aanwezigen een geweldige middag hebben bezorgd.  De dankbaarheid van de aanwezige bejaarden was enorm en werd ook heel duidelijk uitgesproken richting de twee toppers.

Wat een voorrecht om hier onderdeel van te mogen zijn als begeleider. Dit zijn momenten waar mijn coach hart sneller van gaat kloppen. Deze ervaring vraagt dan ook nadrukkelijk om herhaling, in welke vorm dan ook! Mooie uitdaging om verder te onderzoeken en vorm te geven.

Naomi en Tom bedankt voor deze geweldige ervaring, volgende week sluiten we hem af met een presentatie aan een heuse jury. Maar wat mij betreft zijn jullie hoe dan ook WINNAARS!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *